Hvor længe kan man gå uden søvn?

På den ene side, er søvn en meget simpel basisfunktion, der er ligeså vigtig for livet, som det er at spise og drikke – dyr, der ikke sover i 21 dage vil opleve multiorgansvigt og dø, siger Vaughn. På den andet side, bliver vi nødt til at tage søvn alvorligt, fordi det regulerer alle processerne i kroppen. Vi har været bevidste om søvns restituerende effekt i flere hundrede år – over natten hviler og genoplader kroppens system, mens den brænder meget få kalorier. Med den avancerede teknologi, vi har i dag, forstår vi mere om de meget komplekse hormonskift, de forskellige processer i hjernen og den underbygning af hukommelsen, der sker i løbet af natten.

 

”Da jeg er neurolog, er jeg nok lidt partisk, men søvn er generelt ligeså vigtig for den mentale sundhed som for den fysiske. Kroppen støtter hjernen og sindet, og begge dele kræver god søvn,” forklarer Vaughn. Det er interessant, at rekorden for hvor længe, et menneske kan gå uden søvn er 11 dage, hvorefter stadier af psykoser sætter ind. Førnævnte historie er selvfølgelig ekstrem, men de fleste af os kender nok det med, at lunten er lidt kortere på de dage, hvor vi er kommet seng i seng aftenen før, og det tyder på, at vores omgangskreds lider under det. 28% af de medvirkende i undersøgelsen svarer, at en dårlig nat betyder en ’meget’ større irritation i personlige forhold. Omvendt, siger 80% af dem, der beretter, at de slet ikke er stressede, at de sover ”meget godt”.

Det er en af de mest naturlige ting i hele verden, og de fleste af os kunne ikke drømme om bevidst at nægte os selv søvn. Imidlertid er det moderne liv ofte medvirkende til at ødelægge vores søvn. Vi har alle sammen et indre ur – vores døgnrytme – der bliver påvirket af forskellige ting som kunstigt lys, rejser i forskellige tidszoner, vores aktivitetsniveau samt det, vi spiser og drikker.