Søvn giver velvære

Vi behøver ikke hverken læger eller forskeres ord for det – helt ubevidst ved vi godt, at vi har det bedre, når vi får vores nattesøvn. Med udgangspunkt i resultater fra nyligt gennemførte undersøgelser diskuterer vi, hvorfor søvn er så godt for dig.

 

Er søvn for slapsvanse?

Selvom det, i vores hurtigt bevægende 24/7 samfund måske virker modsigende, er ideen om, at ”søvn for er slapsvanse” for længst uddød. De dygtigste direktører i verden tillader ikke sig selv at køre på tomme tanke, siger Bradley V. Vaughn, MD, Professor of Neurology and Biomedical Engineering, University of North Carolina School of Medicine. ”Vores undersøgelse viser, at personer på Fortune 500-listen prioriterer søvn. De ved, hvornår de skal bruge koffein som det hurtige fix for at nå deadlines, men de forstår også vigtigheden af at få den gode nattesøvn.”

Men kan det tænkes, at briterne, for eksempel, stadig læner sig op af en outdated tankegang fra 1980’erne, når det kommer søvn? I undersøgelsen vurderer briterne deres søvnkvalitet lavest i forhold til de andre medvirkende lande. 8% vurderede deres søvn til at være nogenlunde til meget dårlig, hvorimod 97% af de medvirkende fra Tyskland og Frankrig satte kryds i enten god eller meget god, når de skulle vurdere deres søvn.

”Den største misforståelse er, at vi kan klare os med mindre søvn,” siger Mary Ellen Wells, Clinical Assistant Professor, University of North Carolina Neuro Diagnostics and Sleep Science Program. ”Men alt og alle har brug for søvn – lige fra mennesker til bananfluer.”