Søvntræning?

Det kommer nok ikke som nogen overraskelse for fitnessentusiaster, der elsker at træne og spise sundt, at næsten 70% af de medvirkende i undersøgelsen, som træner mere end 3 gange om ugen, oplever en meget god søvn i modsætning til kun 13,8% af dem, der træner mindre end en gang om ugen. Og selvom det at gå tidligt i seng endnu ikke lovprises som det nye trick til at tabe sig (ikke hvad vi ved af, i hvert fald) – ser søvnmangel alligevel ud til at udløse sulthormonet ghrelin, som sender signal til hjernen om at søge et hurtigt skud af energi – med andre ord sukkerkulhydrater. Denne type af vægtøgning er en veldokumenteret kronisk (vedvarende) stressreaktion i kroppen mod søvnmangel, siger Vaughn.

 

For optimal hvile og dermed maksimal velvære ”er det vigtigste at afstemme vores søvntidspunkter med vores indre ur”, fortsætter Vaugn, der anbefaler, at vi først og fremmest sørger for at gå i seng og stå op på samme tid alle ugens 7 dage (at sove længe i weekenden svarer til jetlag). Konsekvente spisetider hjælper også, siger Wells – og dette inkluderer, at man ikke står op midt om natten for at spise, og at man ikke springer morgenmaden over.

 

Et par sidste guldkorn fra undersøgelsen: mænd er markant mere tilbøjelige til lige at tjekke mails inden sengetid (74%) end kvinder (48%), og lyset fra de blå bølgelængder (der udsendes af de elektroniske apparater, vi har altid har i hånden, i hjemmet og på kontoret – og fra elsparepærer) har den største indflydelse på vores indre ur, advarer Vaughn. Interessant nok, indrømmede kun 4%, at de har ”intimt samvær”, inden de sover – måske det er værd at tænke en ekstra gang over den.