Kuinka kuntosalilla treenaaminen vaikuttaa uneemme?

Kuntosalia rakastaville treenaajille ei ole välttämättä yllätys, että 70 % tutkimukseen osallistuneista, jotka liikkuivat 3 kertaa viikossa ja nauttivat treenin jälkeen ennen nukkumaan menoa terveellisen illallisen, nauttivat erittäin hyvästä yöunesta. Sitä vastoin vain 13.8 % niistä vastaajista, jotka treenasivat vähemmän kuin kerran viikossa, kokivat saavansa riittävästi hyvää yöunta.

Kuinka unen puute vaikuttaa painoomme?
Vaikka aikaisin nukkumaan menemistä ei ole tietääksemme mainostettu varsinaiseksi painonpudotusmenetelmäksi, on unen puutteen todettu lisäävän ruokahalua säätelevän greliini-hormonin toimintaa. Kyseinen hormoni välittää unen puutteen seurauksena signaaleja aivoihin saadakseen nopeasti energiaa antavia ruokia – toisin sanoen sokerisia hiilihydraatteja. Tämän tyyppinen painonnousu on hyvin dokumentoitu ja kehon vastaus pitkäaikaiselle (ts. krooniselle) stressille, joka juontaa juurensa unen puutteesta, kertoo tohtori Vaughn.

Optimaaliselle levolle ja siten maksimaaliselle hyvinvoinnille “on tärkeintä säätää kehon kellot vastaamaan unirytmiämme”, jatkaa tohtori Vaughn, joka suosittelee ensinnäkin kurinalaisuutta heräämisajoissa sekä nukkumaan menemistä samaan kellonaikaan seitsemänä päivänä viikossa. Hän vertaakin viikonlopun pitkiä aamuja jet lagin tapaiseen oireluun.

“Pitämällä ruoka-aikamme säännöllisinä voimme edesauttaa hyvää yöunta”, jatkaa Wells. Lisäksi tulisi välttää yönapostelua sekä jättämästä aamupalaa väliin.

Kosketusnäytöt häiritsevät jo parisuhteita
Mainitaksemme vielä muutamia helmiä tutkimuksesta; miehet (74 %) tarkastavat sähköpostinsa naisia (48 %) useammin ennen nukkumaan menoa. Tohtori Vaughn varoittaa, että kirkas ja aaltoileva sinertävä valo, jota säteilee esimerkiksi jatkuvasti käsissämme olevista kosketusnäytöistä sekä toimisto- ja energiatehokkaista valoista, vaikuttavat eniten sisäisiin kelloihimme ja unirtymiimme. Onko tämän valossa yllätys, että tutkimuksen mukaan vain 4 % myöntää nauttivansa intiimeistä suhteista ennen nukkumaan menoa? Olisi varmasti järkevää jättää kosketusnäytöt rauhaan iltaisin ja edistää sen sijaan parisuhteita…