Vuoden 2017 terveyshitti on puhdas uni!

Hollywood-näyttelijä Gwyneth Paltrow julisti Daily Mailin -artikkelissa vuoden 2017 terveystrendiksi puhtaan unen. Hän kertoo panostavansa puhtaan syömisen lisäksi puhtaaseen uneen.

 

– Elämäntyylini ei perustu vain puhtaaseen ruokaan, vaan myös puhtaaseen nukkumiseen: se tarkoittaa vähintään seitsemän tai kahdeksan tuntia laadukasta unta – ideaali on jopa kymmenen tuntia, hän kirjoittaa Daily Mailissä

 

Uni vaikuttaa merkittävästi kehon toimintoihin

Näyttelijä opastaa, että nukkuminen tulee panna kuntoon ennen muita osa-alueita, kuten ruokavaliota, koska nukkuminen vaikuttaa kehoon kokonaisvaltaisesti. Hänen mukaansa tasainen unirytmi näyttelee ensisijaisen tärkeää roolia energiatason ja aineenvaihdunnan ylläpitämisessä hyvänä. Huonolaatuinen uni ja epätasainen unirytmi tekevät ihmisen helposti ahdistuneeksi ja masentuneeksi.

 

Näyttelijän ravintoterapeutin mukaan huonolla unen laadulla voikin olla heikentävä vaikutus aineenvaihduntaan ja hormonitoimintoihin. Nämä puolestaan johtavat painon nousuun, huonotuulisuuteen sekä heikentyneeseen muistiin. Mukaan astuvat myös vakavat terveysriskit kuten erilaiset tulehdustilat ja heikentynyt vastustuskyky. On tietenkin sanomattakin selvää, että huonolla unella on myös epämieluisat vaikutukset kauneuteen.