Suomen mestari Lotta Harala jätti kivut historiaan ja paransi suorituskykyä Tempurin avulla

Pikajuoksija suomen mestari SM aitajuoksu Kalevan kisat Temupur Lotta Harala

Lotta Harala / oma arkisto

Yölliset vaivat kummittelivat tuloksissa

Suomen ykköspikajuoksijan ja tuoreen mestarin arkiharmien listalle kuuluivat mm. yölliset selkäkivut, selän puutuminen ja hankaluus löytää hyvä nukkumisasento, joiden seurauksena paras tuloskunto oli kätelty pois. Lotta Harala vaihtoi monien huippu-urheilijoiden tavoin vuoteensa, tyynynsä ja peittonsa Tempuriin. Unipäiväkirjan mukaan Lotta nukkuu nyt liki tunnin pidempään ja ote hyvästä tuloskunnosta on parempi.

Lotan unen laatua ja pituutta mitattiin nukkumiskyselyllä ja unipäiväkirjalla vuoteen vaihdon yhteydessä. Unipäiväkirjassa Lotta arvioi unen laatuaan sekä kestoa aikaisemmassa vuoteessa ja uudessa Tempur-vuoteessaan.

”Yölliset selkäkivut ovat nyt historiaa, samoin yöllinen heräily on jäänyt lähes täysin pois enkä enää juuri kääntyile sängyssä. Ja tosiaan, nyt yöt tuntuvat pidemmiltä” -Lotta Harala

Tarkastelujakso vahvistaa Lotan öiden pidentyneen. Tempur-vuoteessa hän nukkuu keskimäärin 50 minuuttia pidempään yötä kohden kuin aikaisemmassa vuoteessaan. Nukkumisergonomiaan perehtynyt fysioterapeutti Pasi Koistinen taustoittaa paremman unen laadun mekanismia: ”Tyynyn tarjoama tuki ja oikea nukkumisasento varmistavat osaltaan unen laadun paranemisen. Raportissa Lotta mainitseekin hyvän nukkumisasennon löytämisen olevan nyt huomattavasti helpompaa.”
Yöunen pituutta lisää myös se, miten nopeasti vuoteeseen menon jälkeen nukkuja nukahtaa, koska yleensä heräämisaika on vakioitu. Lotta nukahtaminen oli nopeampaa 92 prosentissa tarkastelujakson öistä. ”Todella luksusta, olen nimittäin aina pitänyt nukkumisesta erityisen paljon”, Lotta naurahtaa.

Todistettavasti parempaa unta ja parempia tuloksia

Unipäiväkirjan mukaan öiset heräilyt jäivät liki kokonaan pois. Lotan unen kesto on nyt pidempää ja uni selvästi laadukkaampaa. Levoton uni tai selkäkivut eivät enää ole syy heräilemiseen. ”On normaalia herätä yöllä 1-2 kertaa vessakäynneille ja sitten nukahtaa nopeasti uudelleen mutta sitä useammat heräilyt voivat kertoa häiriötilasta ja nukkumisergonomian tarkistaminen on selvityslistan kärjessä”, sanoo Koistinen.

”Usein ajatellaan, että vain selkäkipu on syy vaihtaa patjaa, mutta myös levoton liikehdintä vuoteessa kertoo patjan tai sijauspatjan olevan jo elinkaarensa päässä tai muuten nukkumisergonomialtaan sopimaton” -Pasi Koistinen

Paremman suorituskyvyn salaisuus on kätketty vuoteeseen. Tempur-materiaali tukee kehoa ja muotoutuu täysin vartalon mukaan, jolloin painerasitus jakautuu suuremmalle pinta-alalle. Pintaverenkierto on esteettömämpi ja kääntyilyn tarve vähenee. Unen laatu vaikuttaa suoraan suorituskykyyn mm. siten, että kasvuhormoni erittyy unen syvässä vaiheessa ja vaikuttaa sokeriaineenvaihdunnan kautta lihasvoimaan. Lotta huomasi myönteisiä vaikutuksia harjoitteluunsa Tempuriin vaihtamisen jälkeen. ”Olen huomattavasti virkeämpi heti aamulla ja päivisin vireystila pysyy hyvänä. Olen valmiimpi harjoituksiin ja palautuminen on ollut selkeästi parempaa.”

Lotta Harala on Tampereen Pyrintöä edustava pikajuoksija, aitajuoksija sekä pituushyppääjä. Lotta on kerännyt menestystä monissa kisoissa, viimeisimpänä Suomen Mestaruus Kalevan kisoista Heinäkuulta 2017.

Voit seurata Lotan tekemisiä Twitterissä, Instagramissa ja seuran kotisivuilla.

Pikajuoksija suomen mestari SM aitajuoksu Kalevan kisat Tempur Lotta Harala Ombracio

Lotta Harala / oma arkisto